Powered By Blogger

sâmbătă, 8 octombrie 2016

Stimate Domnule DACIAN CIOLOȘ, - text adresat direct pe pagina de FB a Domnului Premier,


Inițial eram pregătit să vă scriu o scrisoare de tipul „în frac cu papion” – „Domnului Prim Ministru al României”etc., etc. – apoi am văzut că pe pagina aceasta de facebook chiar scrieți… și chiar citiți ce spun oamenii! M-am bucurat. Mi-am adus aminte că amândoi suntem ardeleni și că lucrurile se pot spune mai așezat, mai direct, de la suflet la suflet, ca și când am sta pe  prispă la un pahar de vorbă, fără obidă și gânduri contondente.

                                            ***


Sunt un dascăl bătrân, din județul vecin de al dumneavoastră, Bistrița-Năsăud.
Din capul locului precizez : Nu vă cer nimic pentru mine ! Nu tu bani, funcții și preamăriri…Cu titlu personal, le văd acum ca superflue. E ultimul an, cel de-al 42-lea pe care-l mai petrec la catedră...Pe urmă, mă așteptă pensia ,subțirică-subțirea, popa Tatu și… Dumnezeu cu mila.Nu vreau nici să vă supăr pentru că vă prețuiesc și țin la dumneavoastră. Vă văd ca o rază de speranță pentru ieșirea din marasmul în care ne bălăcim de un sfert de secol ! Intuiesc că sunteți om de omenie . Numai vorbe frumoase mi-au spus „despre dv.” prietenii mei din Sălaj, așa că…iată, pe scurt ce vă propun :
Premisă - în 5 octombrie a.c., de Ziua Educației scriați aici :
„… Astăzi este un bun prilej să ne gândim la ei/la slujitorii școlii –n.n./ cu recunoștință și să le mulțumim pentru rolul avut în definirea noastră personală și profesională. Pentru că, a fi dascăl nu este doar o meserie, este o vocație și o mare responsabilitate față de copiii și tinerii pe care îi educi. Rolul educației trebuie să rămână unul fundamental în societatea noastră pentru a crește și a ne dezvolta ca națiune, prin susținerea învățământului ca prioritate în politicile publice”. Aveți perfectă dreptate.
Adaug : Omul sfințește locul !
Temă – depolitizarea, debirocratizarea ȘCOLII !
Propunere – Renunțați la CONCURSUL de DIRECTORI !
Va fi o manipulare grosolană pregătită…pe după casa nănașului – știți la ce mă refer, una zicem, alta facem și apoi dăm vina pe partidul X sau Y ! – pusă la cale de  cei ce populează ministerul – MEN – și direcțiile adiacente de mai bine de 25 de ani ! Sunt funcționari care se laudă, pe bună dreptate, că „miniștri vin și pleacă dar ei tot acolo vor rămânea!”. Ce CONCURS?! Ei știu la ora aceasta totul…E suficient să vă uitați peste bibliografie și veți înțelege că se poate pune orice întrebare…Iese director „cine trebuie” ! Este ceea ce se aude deja în târg! Și nu domnul ministru actual e de vină – mi se pare limpede.
Lăsați ca DIRECTORII să fie ALEȘI de toți oamenii muncii din școală/ cadre didactice, personal auxiliar/+președintele comitetului elevilor+președintele comitetului de părinți+ un reprezentant al organelor locale. Prin VOT INDIVIDUAL, SECRET! Veți vedea că în proporție de cel puțin 60% vor ajunge DIRECTORI oamenii competenți, buni pentru școala elevii și dascălii de acolo! ALEGEREA conferă prestanță, siguranță, verticalitate și certitudinea deciziei luate !  
Totul se poate rezolva într-o săptămână. Trebuie un simplu Ordin de ministru. Este o alegerea clasică la care am participat în anii 90. Atunci am ales primul inspector școlar general adevărat al județului BN și primul director serios al școlii noastre. Simplu. Comisiile cunoscute, de prezență, de validare a candidaturilor, de votare, de numărare a voturilor, un secretariat etc. Dacă vă interesează, vă pot pune la dispoziție conținutul propunerilor similare, făcute în martie 2015 Președintelui Klaus Iohannis, pentru ALEGEREA INSPECTORULUI ȘCOLAR GENERAL și GENERAL ADJUNCT+ alte informații. Nu le mai redau aici spre a nu vă plictisi. Vă ajut cu dragă inimă cu orice lămurire deoarece vreau să schimbăm fața învățământului românesc. Spre binele copiilor ăștia  de 25-35 de ani, dascăli la  început de drum și spre binele elevilor noștri.
Închei dorindu-vă sănătate, putere de muncă și tot binele din lume. Despre școală, educație, învățământ sper să avem posibilitatea să povestim odată la o cafea, când veți avea drum prin județul nostru.
Cu deosebită stimă și respect,

Mircea Seleușan-Bătrânu
dascăl de Limba franceză din 1975, în județul Bistrița-Năsăud,
reprezentant al Grupului de inițiativă - DASCĂLII XXI –Noua Școală!

https://www.dascalii21.blogspot.ro ; https://www.facebook.com/groups/dascalii/?ref=bookmarks

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu